Als echte Hollandse blower ben ik natuurlijk gewend om joints te roken met tabak, spliffs dus eigenlijk want een echte joint is puur. Gezien ik op mijn 8e begon met roken en dit jaar 39 ben geworden vind ik het dus weleens tijd worden om te stoppen met tabak. Gezien steeds meer blowers er aan denken om te stoppen of dat ook daadwerkelijk doen leek het me wel een goed idee om mijn ervaringen te delen.


Dat tabak schadelijk is dat weten we ondertussen wel dus het waarom mag duidelijk zijn. Persoonlijk had ik dus ook geen problemen om de zware shag en sigaren die ik eigenlijk toch alleen nog tijdens het vissen rookte te laten. Geen tabak meer in mijn joints dat blijkt een heel ander verhaal. Tegelijk stoppen met roken en tabak in mijn joints wilde dus ook niet lukken. Zoals iedere verslaafde ging ik dus op zoek naar een vervanger.

Tabak zonder toevoegingen


In 1 keer stoppen met tabak was al 8x mislukt dus die manier heb ik opgegeven. Tabak die niet chemisch bewerkt is leek me dus wel een goed begin. Gezien ik mijn joints ook lekkerder vond was die overstap zo gemaakt. Ik heb het gevoel dat de verslavingsdrang wat lager is bij deze tabak maar dat zou ook bijgeloof kunnen zijn.

Tabaksvervangers


Gezien sommiger er enthousiast over zijn heb ik de tabaksvervangers maar eens geprobeerd. Heb diverse kruidenmengsels op die stuk voor stuk smerig waren en ik echt niet bij mijn dure wiet wil stoppen. Hennep die verkocht word als tabaksvervanger vond ik wat beter maar ook dat was niet lekker. Toen hennep toppen geprobeerd, die zitten wel vol takken en zaad maar als je even geduld hebt en een keukenzeef dan heb je best een aardige tabaksvervanger dus dat gebruik ik af en toe nog wel.

Pure joints


Ik moet erg zuinig zijn dus puur leek me te duur. In de praktijk valt dat toch best mee als je overstapt op kleine vloeitjes. In een joint met tabak doe ik minstens 0.3gr en in die pure jointjes doe ik maar ongeveer 0.2gr voor hetzelfde” effect. Het nadeel aan pure jointjes is dat de rook veel warmer is en na een paar weken alleen maar puur roken had ik aardig last van mijn keel. Heb daarvoor glazen tipjes gekocht en dat werkt best goed om de rook wat te koelen.

Puur pijpjes en bongs


Om het puur roken rustigaan aan te leren heb ik een puur pijpje en een goede bong gekocht. Een pijpje of bong met hasj bevalt me best goed. Een nadeel is wel dat je een bong niet gemakkelijk mee kunt nemen en je met een pijpje in het openbaar erg scheef aangekeken word. Iets “nieuws”, de glass blunt daar ben ik erg te spreken. Het is een glazen buisje met metalen spiraal vanbinnen waar je wiet in stopt. Had er niks van verwacht maar tot mijn verbazing werken die dingen echt geweldig. De spiraal koelt de rook ook af en doordat alle rook langs de spiraal gaat blijft je wiet tot net voor het eind lekker smaken.

Vaporizers

De smaak van een goede vape is echt geweldig en de uitwerking ook. Als ik uiteindelijk helemaal van de tabak af ben gaat dat mijn primaire vorm van inname worden. Ook gezien het erg voordelig is want je hebt echt maar een heel klein beetje nodig voor heel veel effect. Ondertussen zijn vaporizers een tweede passie geworden voor mij dus die zal ik nog uitgebreid apart behandelen.

Edibles en olie


Als je alles netjes berekend kan je edibles best medicinaal gebruiken maar het duurt zo lang voordat het werkt. Het is natuurlijk wel geweldig voor een leuke avond met je vrienden. Iedereen kent natuurlijk de spacecake maar dat is echt oud nieuws. TV programma’s zoals ‘Bong Appétit’ laten zien hoe je cannabis in elk gerecht kan verwerken. We zijn al lang niet meer gebonden aan boter en hebben al velen methodes om ons geliefde goedje in eten te verwerken. Wanneer je in een coffeeshop of apotheek wiet kan kopen die getest is kan je zelfs redelijk nauwkeurig berekenen hoeveel milligrammen er in je porties terecht komen. In naam der wetenschap heb ik wat drankjes, cakes, koekjes en gummiebeertjes gemaakt. Helemaal netjes de dosering berekend en dat bevalt me best goed. Microdoseren met gummies van 1mg beviel me erg goed maar toch geen vervanger voor mijn spliff.

Medicinale olie (wietolie verdund met olijfolie) is wat uitwerking betreft ongeveer hetzelfde als edibles maar door de manier van inname werkt het wat sneller wat soms ook wel handig kan zijn.

Dabs

Dabben oftewel het roken/verdampen van cannabis concentraten is nog niet heel erg bekend in Nederland maar dat gaat zeker veranderen. De wetgeving is vrij onduidelijk dus veel coffeeshops verkopen geen dabs. Je moet het dus zelf maken. Met de Rosin techniek is dat erg makkelijk. Je pers gewoon een topje tussen wat perkament met een hete stijltang en dan komt de hars uit de top gelopen. Met speciale rosin filters kan je ook hasj uitpersen en zo heb je binnen enkele minuten op een relatief veilige manier een lekkere dab.

Ik dacht niet dat ik ooit iets lekkerder zou vinden als wiet maar het is er dan toch.. nou ja.. niet echt want een wiet concentraat is ook wiet maar goed.. Een klein beetje zo groot als een speldenkop is al voldoende voor een prettige en vaak erg energieke high. Als je een grote hijs neemt ben je wel vrij snel in dromenland dus ook erg handig voor in de avond. Ik neem dus regelmatig een dabje en heb ook al diverse attributen gekocht zodat ik thuis en onderweg kan genieten.

Conclusie

Elke vorm van inname heeft zo zijn voor en nadelen. Tabak heeft veruit de meeste nadelen en medicinale olie vrijwel geen. Wat voor mij tot nu toe het best heeft gewerkt is een goede vaporizer of dab pen/rig en als ik drang heb om te roken een pure joint. Ik vergeet alles behalve blowen dus olie en edibles werkte voor mij niet echt maar wellicht is dat voor velen de beste optie gezien je dan ook helemaal niet meer rookt of iets doet wat daar op lijkt.

Tabaksvervangers vond ik echt helemaal niks maar gezien ze veel verkocht worden zal zelfs dat voor iemand een oplossing zijn. De overige opties gebruik ik regelmatig. Helaas ook soms nog een joint met tabak….

Geef een reactie