In het eerste deel van dit artikel hebben we dry herb vaporizers behandeld. In dit deel gaan we het hebben over vaporizers die alleen geschikt zijn voor het verdampen van concentraten (hasjolie, dabs, wax, shatter, crumble, budder, sauce, etc..). In deze vapes kan je dus geen reguliere hasj of wiet verdampen.

In dit artikel behandelen we 3 typen concentraat vaporizers, de zogenaamde dab rigs die je met een torch verwarmd, e-rigs en portable e-rigs/dab pens

Dab rigs

De meest populaire manier om concentraten te verdampen is met een dab rig. Dat is een (meestal kleine) bong met daarop een nail of banger. Een nail is een klein oppervlak waarop je een klein beetje concentraat kan leggen. Vaak zit er dan nog een glazen dome omheen waar de rook een beetje onder blijft hangen. Een banger, ook wel bucket genoemd is wat groter en kan ook gebruikt worden voor grote hoeveelheden. Bangers worden vaak afgedekt met een carb cap, door de luchttoevoer te verminderen krijg je namelijk dikkere dampwolken.

In principe kan je elke bong gebruiken als dab rig als hij mar niet te groot is want dan kan je hijsen tot je een ons weegt maar komt er maar weinig damp uit. Waar je wel goed op moet letten is de banger of nail die je koopt. Staal en titanium werden erg veel gebruikt maar tegenwoordig is dat not done. Het nadeel is dat titanium te snel afkoelt en je het dus goed heet moet stoken. Tegenwoordig worden meestal quarts bangers gebruikt, daarmee kan je ook goed een cold start doen. Dat is eerst het concentraat in de banger doen en dan pas verwarmen. Dit geeft de aller beste smaak en de kleinste kans dat je dab verbrand.

E-rigs

E-rigs zijn electronische dab rigs. Het grote voordeel van electronisch dabben is dat je de temperatuur erg nauwkeurig kan bepalen. Lage temperaturen zijn erg geschikt voor kleine dabs en hoe groter de dab hoe hoger je de temperatuur zet. Zo heb je altijd een optimale smaakbeleving en een prettige dampwolk. Door die nauwkeurige temperatuur verbrand je dab ook nooit.

Het grote nadeel van e-rigs is vooral de prijs. De meest populaire e-rigs; Puffco Peak en FocusV Carta zijn bijvoorbeeld een behoorlijke rib uit je lijf en de goedkopere producten laten vaak veel te wensen over. Ook het onderhoud wat je er aan hebt zien velen als een reden om er niet aan te beginnen.

Dab pennen

Dab pennen of portable e-nails zijn zoals de naam al doet vermoeden e-nails in zakformaat. De meeste zijn van het formaat van een e-sigaret en werken ok ongeveer hetzelfde. Het grote verschil tussen deze dab pens zit hem vooral in de atomizer coil. Dat is het gedeelte wat het concentraat verdampt. Dat was vaak een keramisch of quarts staafje met koperdraad er omheen gewikkeld. Dat koperdraad word hierbij verhit en verdampt het concentraat. Tegenwoordig word er steeds vaker gebruik gemaakt van een keramische kamer die van buitenaf word verhit. Dit geeft een veel betere smaak, verhit het concentraat gelijkmatig, heeft een hoger rendament en is veel gemakkelijker schoon te maken zonder iets kapot te maken.

Als je een dab pen wil aanschaffen is het dus zeker aan te raden om er een te nemen met keramische kamer. Verder is de batterij natuurlijk ook erg belangrijk. Hoe hoger het mAh van de batterij hoe langer je ermee kan doen. Ook is het erg raadzaam om direct als je een dab pen koopt ook extra atomizers en andere onderdelen mee te bestellen. Heb je daar geen geld voor check dan wel of je de onderden gemakkelijk los kan kopen in Nederland/Europa want vaak is dat niet het geval. Vooral de goedkopere pennen kan je vaak in elke webshop vinden maar als je atomizer kapot gaat kan je een nieuwe kopen of voor bijvoorbeeld 10 dollar in Amerika bestellen met zoveel verzendkosten dat je net zo goed weer een nieuwe pen kan bestellen in Nederland. Let er dus goed op dat je iets koopt waarvoor losse onderdelen te vinden zijn.

Om te voorkomen dat je iets moet vervangen is het onderhoud erg belangrijk. Het beste is om na elke keer dat je het apparaat gebruikt de atomizer schoon te maken met een wattenstaafje met alcohol en minstens 1x per week grondig reinigen door de atomizer te weken in alcohol. Ben je niet zo’n schoonmaker dan is een dab pen waarschijnlijk niets voor jou.

Na het aanschaffen van je concentraat vaporizer heb je natuurlijk concentraat nodig om te verdampen. Helaas word dat in Nederland niet erg veel verkocht omdat het wettelijk gezien illegaal is om een concentraat te maken met oplosmiddelen. Rosin is in principe wel legaal maar gezien het toch een concentraat is wagen veel coffeeshops zich er niet aan. Ook zijn veel mensen niet bekend met concentraten dus is er ook weinig vraag naar. Totdat het wel in de coffeeshops te vinden is moet je dus je lokale plug aan het werk zetten of zelf aan de slag. Hoe dat werkt lees je in ons volgende artikel.

Geef een reactie