Vaporizers zijn er in talloze verschillende soorten en maten. Van hele simpele die je met een aansteker moet verwarmen tot apparaten die je bediend met je smartphone. Elke soort vape heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen dus het is verstandig om goed onderzoek te doen voordat je iets aanschaft.

Elke consument is natuurlijk anders en heeft andere smaak, voor elke type consument is er dus ook een passend type vaporizer. Er zijn vapes die alleen geschikt zijn voor kruiden, vapes die alleen geschikt zijn voor concentraten of liquids en natuurlijk ook vapes die het allemaal (zeggen te) kunnen. Ben je op zoek naar een concentraat vape lees dan dit artikel.

Dry herb vaporizers

In dit artikel behandelen we Dry herb vaporizers. Die zijn zoals de naam al doet vermoeden bedoeld om gedroogde kruiden in te verdampen. Meestal vul je een kamer of potje met verkruimelde Cannabis en dit word dan met een aansteker of electronisch verhit. De damp die vrijkomt adem je in via het mondstuk.

Bij dry herb vapes heb je hele grote verschillen. Je hebt hele simpele die eigenlijk niet meer zijn dan een glazen of stalen buisje wat je met een aansteker kan verhitten. Ook heb je hele geavanceerde apparaten die hele exacte temperatuur instellingen hebben.

Vapes met aansteker

Het grote voordeel van deze vapes is dat ze geschikt zijn voor alles. Je kan er wiet in stoppen maar ze zijn ook geschikt om hasj of concentraten te verdampen tussen ontgomde hennepvezel of in een speciale coil. Veel van dit soort vapes zijn simpele rechte buisjes die je net zo vast kan houden als een joint. Ze zijn dus erg geschikt voor mensen die willen stoppen met joints roken, ook omdat je er een hele dikke dampwolk mee kan produceren wat erg lijkt op roken. Nog een voordeel is dat je geen batterij hebt om je druk om te maken dus gewoon een paar aanstekers in je tas en dan zit je nooit zonder.

Het grootste nadeel van deze vapes zijn de hoge leercurve. De meeste van deze vapes hebben helemaal geen temperatuur indicatie of maar 1 zoals de Vapcap. Het duurt dus best even tot je echt goed bent in het gelijkmatig verwarmen en het inschatten van de juiste temperatuur. Vooral voor hasj rokers is dit een punt want hasj moet warmer dan de standaard 180 graden die de meeste vapes hanteren.

Electronische vapes

Het aanbod van electronische vapes is erg overweldigend. Je hebt ze van een paar tientjes tot honderden euro’s en de verschillen zijn gigantisch. De kans is dus best groot dat je meerdere vapes koopt voordat je de perfecte hebt gevonden. Het is vooral een afweging tussen, prijs, materiaal, batterij, smaak en damp productie. Hoe beter de materialen hoe beter de smaak en de damp maar dat merk je ook in de prijs. Nou hoeft een goede vape niet extreem duur te zijn maar de beste zijn toch al vaak boven de 200 euro.

Waar je op moet letten is vooral de kamer en de manier van verwarmen. Een keramische kamer heeft veruit de beste smaak maar RVS is ook niet slecht. Andere materialen kan je best vermijden gezien de goedkopere materialen ook dampen kunnen loslaten die niet zo gezond zijn. Om diezelfde reden kan je ook hele goedkope plastic vapes beter niet kopen. In dit geval is goedkoop bijna altijd duurkoop en soms ook erg ongezond.

Naast de kamer is de manier van verhitting erg belangrijk. Dat bepaald de hoeveelheid damp maar ook de smaak. De meeste goedkopere vapes zijn inductie vapes. Daarbij word de kamer direct verhit door een verwarmingselement. Vaak is het bij deze soort nodig om tijdens je sessie je kruiden door te roeren om zo alle cannabidoiden er af te dampen. Ook zorgt deze manier van verwarming voor een minder goede smaak. De eerste paar halen zijn vaak nog lekker maar daarna krijg je een hele neutrale smaak van wiet in een oven.

Dan zijn er ook nog convectie vapes. Die hebben een verwarmingselement wat niet tegen de kamer zit maar waarmee de lucht word verwarmd die door de kruiden gaat. Deze manier van verhitten levert de beste smaak en ook hele goede damp productie.

Dan is er ook nog een hybride versie die vaak conductie word genoemd. Daarbij is er dus sprake van directe verwarming en hete lucht. Dit levert hele dikke dampwolken op, je hoeft niet te roeren maar de smaak is niet zo geweldig als bij convectie.

Nog een punt waar je op moet letten is de verwarmingstijd. Als jij erg ongeduldig bent of snel afgeleid bent is het slim om een vape te kiezen die je waarschuwt als hij is opgewarmd met tril of piep functie. Of nog beter, de nieuwste generatie vapes hebben een on-demand modus. Dat komt er op neer dat je een knop ingedrukt houd en de vape binnen 2 tot 5 seconden als is opgewarmd.

Naast de materialen voor de kamer is ook het mondstuk erg belangrijk. Het mondstuk draagt bij aan de smaak maar kan ook helpen bij het koelen van de damp. Plastic is dus niet de beste keus maar silicone doet het vaak erg goed. Glas is en blijft wel veruit het beste voor zowel de smaak als het koelen. Ook is het gemakkelijk schoon te maken en dat is ook handig want dat moe je vaak doen.

De temperatuur is ook een bepalende factor bij het aanschaffen van een vape. Ben je medicinaal gebruiker voor bijvoorbeeld COPD dan wil je een vape met uitgebreide temperatuur instellingen een een brede range. Een vape die ook lage temperaturen kan vanaf 80 graden is dan erg geschikt. De blowers hebben vaak weer graag een vape die 220 graden of hoger kan zodat je een lekkere dikke dampwolk kan produceren. Ook het instellen van de temperatuur is bij elke vape anders. De ene heeft een paar vaste standen die je kan activeren door een bepaald aantal keer op een knop te drukken, anderen hebben een uitgebreid LCD scherm of zelfs een mobiele app.

En last but not least de batterij. Een goede batterij scheelt erg veel ergernissen, verwisselbare batterijen al helemaal. Let dus altijd goed op dat je een vape koopt met een goede batterij die lang meegaat en bij voorkeur ook vervangbaar is.

Het aller belangrijkste is wel; koop echt een vape die bij je past en zoek dat echt goed uit. Bekijk online reviews (van echte mensen, niet van influencers) en neem geen genoegen met iets anders dan wat bij jou past want als een vape niet bij je past dan gebruik je hem al snel niet meer. Beter een vape van 250 euro die je jarenlang dagelijks gebruikt dan een van 100 euro die je 3 dagen gebruikt.

Als je regelmatig blowt hebt je je vape ook al snel terug verdiend door alle wiet die je uitspaart maar dan moet je dus wel een goede vape hebben..

Geef een reactie