Gezien de meeste Nederlanders hun cannabis liever mengen met tabak in een joint zijn bongs hier niet super populair . De afgelopen jaren is dat wel wat veranderd sinds tabak toch wat populariteit begint te verliezen. Voor veel verstokte rokers is verdampen niet zwaar genoeg en pure joints een beetje te veel dus dan is een bong een goede middenweg. De bong heeft wel een beetje een slechte naam in ons landje maar dat is niet helemaal terecht. In dit artikel lees je waarom…

Verschillende typen bongs

Gezien bongs hier niet zo populair zijn kennen we voornamelijk de ouderwetse simpele bongs. Dat zijn bongs waarbij de downstem (steel die aan de bowl vast zit) het water in gaat en de rook door 1 gat het water in gaat. Vaak hebben deze bongs ook nog een klapgat (carb hole/kickhole), dat is een gaatje wat je met je vinger dicht houd als je inhaleert. Zodra de bong vol rook zit laat je de vinger los en zuig je de hele bong in één keer leeg.

Tegenwoordig zijn de bongs wat minder simpel en hebben ze vaak een downstem met diffuser. Dat zijn meestal wat gleufjes of gaatjes onderaan de downstem waardoor de rook door meerdere gaten het water in gaat. Zo word de rook beter gefilterd en gekoeld. Ook hebben veel moderne bongs nog een percolator, dat is nog een element wat de rook verdeeld over meerdere gaten/buisjes en het nogmaals koelt en filtert. Sommige bongs hebben er zelfs 2 of 3 zodat je rook nog beter word gefilterd en gekoeld. En om het helemaal af te maken zijn sommigen ook nog eens uitgerust met zogenaamde ice notches. Die worden gebruikt om ijsklontjes bovenaan in de hals van je bong te leggen. Ook hebben deze moderne (Amerikaanse stijl) bongs geen klapgat maar til je de downstem op waardoor je lucht aanzuigt door het water, dus niet rechtstreeks zoals bij de oude bongs.

Vies en hoesten

Veel mensen vinden bongs vies smaken en moeten er van hoesten. Dat is met de oude stijl bongs ook zeker waar. Zelfs als je ze vult met ijswater of gekookt water smaakt de rook hard en brand het ook flink in je keel. Bij de Amerikaanse stijl bongs met diffuser, percolators en ijs is dat wel wat anders. De diffuser en percolators zorgen voor een betere smaak en minder harde rook. De ijsklontjes koelen de rook optimaal waardoor je vaak niet eens een kriebel in je keel krijgt.

Naast een goede bong is ook het schoonmaken erg belangrijk. De bowl en downstem moeten extra vaak schoongemaakt worden. Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het gaat. De rest kan wat minder frequent maar voor de optimale smaak doe je dat beter ook regelmatig. Schoonmaken is erg simpel, even schudden met wat grof zeezout en schoonmaak alcohol in de bong, goed uitspoelen en klaar is Kees.

Hoe vul je je bong en de bowl?

Het water niveau is bij elke bong anders. Het komt er op neer dat je zo veel mogelijk water in de bong moet doen zonder dat je water binnen krijgt als je een hijs neemt. Let ook goed op het waterniveau in de downstem want bij sommige modellen kan het water daarin weleens omhoog kruipen tot aan de bowl. Als je een bong hebt met percolator(s) dan is het slim om eerst voorzichtig de percolators te vullen. Het kan weleens gebeuren dat je het water er net iets te hard in laat lopen en daardoor het water naar beneden word gedrukt. En als dat eenmaal loopt dan loopt je percolator weer leeg en kan je onderste reservoir overstromen.

Het roken van een bong is niet al te ingewikkeld, een goede bong begint bij een goede grinder/crusher. Voor een bong wil je de cannabis lekker fijn verkruimelen. Vervolgens stop je het lekker strak in de bowl. Extra strak aandrukken zorgt voor een betere smaak. Het is handig om een torch aansteker of plasma aansteker te gebruiken, met een gewone vlam kan je je duim vrij gemakkelijk verbranden. Ook steek je met een torch aansteker in één keer de bowl helemaal netjes aan wat ook zorgt dat de smaak optimaal blijft.

Verder is het simpel; Neem een paar keer diep adem,blaas je adem helemaal uit, zet je mond op het mondstuk, fik in de bowl en inhaleren maar. Zodra je ziet dat de bong wit word van de rook open je het klapgat of trek je de downstem omhoog om alle rook uit de bong te inhaleren.

Geef een reactie