De Pax 3 is een van de meest populaire vaporizers op de markt en niet voor niets. De pax heeft niet alleen een super strak en compact design wat gemakkelijk in elke broek- of jaszak past maar het is ook echt een serieuze krachtpatser wat verdampen betreft. Behalve de standaard bediening met de knop onder het mondstuk is de Pax ook uitgerust bluetooth waarmee je de vaporizer kan verbinden met een mobiele app waarmee je de vape kan personaliseren.

Design

Over het design van de Pax is echt goed nagedacht. Het apparaat is veel compacter dan de meeste populaire vapes en past minstens 2x in een Mighty. Hij ziet er ook erg discreet uit, vooral met het standaard platte mondstuk en is verkrijgbaar in diverse kleuren van zwart tot roze. Zo lijkt het net een powerbank of USB schijf. Ontdanks zijn compacte formaat is de Pax een echte krachtpatser. De batterijduur is zelfs beter dan veel andere vapes in deze prijsklasse. Ook heeft de Pax maar ongeveer 20 seconden nodig om op temperatuur te komen en is ook echt daadwerkelijk op temperatuur zodra hij aangeeft warm te zijn. Bij veel andere vapes moet je nog minstens 10 seconden wachten nadat ze aangeven dat je klaar zijn voor gebruik maar bij de Pax heb je vaak al damp terwijl hij nog aan het opwarmen is.

De Pax heeft slechts 1 bedieningsknop en die zit verstopt onder het mondstuk. Ook dit draagt weer bij aan het discrete uiterlijk en zorgt er tevens voor dat het apparaat niet per ongeluk aangaat in je tas of broekzak. Nog een hele unieke feature is de lip sensor die ook onder het mondstuk verstopt zit. Deze sensor detecteerd wanneer je je lip tegen het mondstuk zet en verlengt dan je sessie. Neem je een tijdje geen hijs dan koelt het apparaat vanzelf een beetje af en even later gaat hij dan uit. Dit is om de batterij te sparen en de smaak van je cannabislanger optimaal te houden.

De Pax app kan gebruikt worden om de standaard instellingen zoals de intensiteit van de trilfunctie en led lampjes in te stellen en verschillende vape profielen te activeren. Zo is er bijvoorbeeld een profiel voor de beste smaak, een profiel voor de beste damp productie en een stealth mode die minder geur produceert doordat hij steeds afkoelt na elke hijs. Ook kan je via de app verschillende games activeren, want zelfs met slechts 1 knop en 4 leds hebben de makers van Pax het nog steeds voor elkaar gekregen om enkele games in te bouwen.

Ook het opladen van de Pax is erg handig. Het apparaat is namelijk uitgerust met een magnetische oplader dus geen gepruts meer met USB kabels, connectors die kapot gaan en andere onhandigheden die komen kijken bij reguliere kabels. Je houd je Pax gewoon ergens in de buurt van de lader en dan word die vanzelf naar de contactpunten getrokken.

Concentraten en Bud Kups

Het vullen van de Pax met droge kruiden is erg gemakkelijk. Ook het legen van de kamer en het schoonmaken is niet erg veel moeite. Toch hebben de makers van de Pax een oplossing om dit proces nog prettiger te maken door het gebruik van de Pax Bud Kups. Deze Kups zijn stalen bakjes die je kan vullen met wiet zodat je onderweg heel gemakkelijk je Pax kan vullen en leegmaken. Nog een groot voordeel van de Bud Kups is dat je de kamer bijna nooit hoeft schoon te maken. Ook de Kups zelf hoef je slechts eens in de maand een keer te weken in alcohol en dan zijn ze weer zo goed als nieuw. Een absolute aanrader dus voor de grootverbruikers en personen die vaak buiten vapen. Ook voor de hasj roker zijn de Bud Kups erg handig. Je kan deze namelijk ook gebruiken met wat katoen of ontgomde hennepvezel erin waar tussen je wat stukjes hasj kan kruimelen. Stop nooit pure hasj in een bud kup of in de kamer zelf want dat krijg je er nooit meer uit!

De Pax 3 is niet alleen geschikt voor het verdampen van droge kruiden maar kan ook gebruikt worden voor Cannabis concentraten (dabs) zoals Rosin, shatter, diamonds en budder. Om concentraten te kunnen verdampen met de Pax maak je gebruik van Pax concentraat pods. Dit zijn stalen bakjes die je kan vullen met je concentraat en vervolgens in de kruidenkamer kan steken zoals de Bud Kups. Het verdampen van concentraten is een sessie vape zoals de Pax is niet te vergelijken met een dab pen of dab rig. Je krijgt geen dikke damp wolken maar gewoon dezelfde ervaring als met het verdampen van wiet.

Bediening

De bediening van de Pax is erg simpel. Er is maar 1 knop en die druk je 1x kort in om de vae te activeren. Houd de knop 1 seconde ingedrukt om in de temperatuurinstellingen te komen. Daar klik je 1x om naar de volgende instelling te navigeren en je houd de knop weer 1 seconde ingedrukt om de geselecteerde temperatuur te activeren. Zodra de lampjes topeen met knipperen en de Pax 1x trilt is de ingestelde temperatuur geactiveerd. Meestal duurt dit hooguit 2 seconden. Vind je het temperatuur profiel niet prettig dan kan je de app gebruiken om een andere profiel te selecteren.

Onderhoud

De Pax heeft niet extreem veel onderhoud nodig maar mag bij regelmatig gebruik toch wel 1 of 2 keer per week een keer schoongemaakt worden. Om te begonnen verwijder je het deksel van de verwarmingskamer en het mondstuk. Deze kan je alle twee weken in wat schoonmaak alcohol. Met het bijgeleverde borsteltje kan je door het gat onder het mondstuk het zeefje uit de verwarmingskamer duwen. Dat zeefje kan je ook weken in alcohol maar als je een torch aansteker hebt is het makkelijker om het zeefje met een tang of pincet vast te houden en vervolgens schoon te branden. De kamer maak je schoon met een borsteltje/kwastje en daarna met een wattenstaafje met wat alcohol. Het luchtpad maak je schoon door het borsteltje te dopen in alcohol en deze zolang door het luchtpad te halen totdat je weinig tot geen weerstand meer voelt. Laat alle onderdelen heel even drogen voordat je het apparaat weer terug in elkaar zet en dan kan je er weer een weekje of langer tegenaan..

Nadelen

Na het langdurig testen van de Pax (1+ jaar) heb ik niet veel nadelen kunnen vinden. Het grootste nadeel vind ik de nep garantie. Je krijgt volgens Pax namelijk 10 jaar gelimiteerde garantie. Je zou verwachten dat die limitaties te maken hebben met het gebruik, dus bijvoorbeeld niet verzekerd als je er e-liquid in hebt gedaan, plutonium hebt gebruikt om hem op te laden of iets anders doms hebt gedaan wat overduidelijk je eigen schuld is. Maar wat blijkt.. Je Pax is alleen gedekt door de garantie wanneer je hem hebt gekocht bij een officiele Pax verkoper. Dit heb ik even nagekeken en zelfs de grote shops zoals Vaposhop staan niet in het lijstje van officiele resellers. Als je een Pax koopt in Nederland koop deze dan echt alleen bij een goede vape shop die wel goede service leveren want op Pax support hoef je niet te rekenen. Op mijn 3 support requests verdeeld over 2 maanden heb ik 8 maanden later nog steeds niets gehoord. Ook via andere kanalen zoals de Pax support Instagram account krijgt vrijwel niemand antwoord op vragen over de garantie.
Nadelen over het apparaat zelf dat zijn er niet veel. Sommige Pax 3 vapes worden erg warm bij hele lange sessies, dit kan je oplossen door een sillecone hoesje te bestellen via Aliexpress ofzo. Het enige andere nadeel is dat de inhoud van de kamer een klein beetje kan afwijken. Dat is geen enkel probleem als je de kamer alleen vult met droge kruiden. Maak je gebruik van de Bud Kups en/of concentraat Kups dan kan het zijn dat ze niet perfect passen en je sommigen Kups moeilijk uit het apparaat kan halen. Hiervoor worden de Kups geleverd met een speciaal haakje waarmee je ze uit de kamer kan trekken mocht dat nodig zijn.

Conclusie

De Pax 3 is echt een heel prettig apparaat met redelijk goede smaak, goede damp productie, makkelijk te bedienen, goede batterijduur, erg praktisch in gebruik, een design wat niet alleen mooi is maar ook erg praktisch en discreet en hij is ook redelijk makkelijk in onderhoud. Doordat de Pax erg populair is kan je ze ook in elke vape shop en zelfs een hoop smart- en headshops kopen evenals de losse onderdelen. Het enige echte nadeel is die 10 jaar nep garantie maar als het goed is heb je die ook niet nodig.

Pax 3 Vaporizer

€189 - €249
9

Kwaliteit

8.5/10

Damp Productie

9.0/10

Smaak

8.5/10

Gebruiksgemak

9.7/10

Batterij

9.5/10

Voordelen

  • Compact design
  • Smart app
  • 1 knop bediening
  • Smart sensors
  • Discreet

Nadelen

  • Kan soms erg heet worden
  • Garantie en service zijn zeer matig tot slecht

Geef een reactie