Iedereen heeft weleens gehoord van spacecake oftewel een wietcake of hasjcake. Je kan natuurlijk gewoon een zakje wiet in je cake beslag gooien maar als je het goed wil doen dan maak je eerst wietboter.

Decarboxileren

Om de THC te activeren dien je de wiet/hasj te verwarmen. Dit zet de zure THC-A om naar het psychoactieve THC en dat zorgt ervoor dat je high word als je iets eet waarin de wietboter is verwerkt. Als je niet bekend bent met decarboxileren kan je in dit artikel lezen hoe dat werkt.

Methodes

Er zijn diverse manieren om wietboter te maken. Het kan met verse wiet (knipafval) en met gedroogde wiet, hasj of concentraten. Het aller beste en makkelijkst is om concentraten te gebruiken. Daarmee kan je vrij nauwkeurig de dosering berekenen. Het bereiden van de boter is dan ook niet meer dan de boter smelten en het (gedecarboxileerde) concentraat daarin oplossen. Met hasj kan je het ook gewoon zo doen en gedroogde wiet is ook niet veel ingewikkelder. Dat doe je in een weckpot met de boter en dan laat je die pot een paar uur in een pan water staan (au bain Marie). Even zeven door een zeef of kaasdoek en klaar.

Als je werkt met verse wiet of knipafval dan is het wat meer werk. Dit kan je niet in de oven leggen om te decarboxileren en het kan ook niet rechtstreeks in de boter of olie. Voor natte wiet maken we gebruik van een grote pan met water. Dit is de ouderwetse Hollandse methode die vaak word gebruikt om boter te maken van knipafval na de oogst. Dit is ook wel meteen de minst veilige methode gezien je dus erg moeilijk kan inschatten hoe sterk je eindproduct gaat worden. Deze methode zullen we dus wat uitvoeriger gaan behandelen.

Dosering

Zoals ik al aangaf zijn sommige methodes wat handiger wat de dosering betreft. Als je concentraten gebruikt heb je de meeste controle maar in principe kan je met alle geteste cannabis producten de uiteindelijke sterkte berekenen. Stel, je hebt een RSO van 80% THC. Dan bevat 1 gram dus 800mg THC. Stel je wilt een cake maken met plakken van 20mg THC dan doe je dus 800 delen door 20 is 40 porties uit 1 gram. 1 cake is 10 porties dus van die ene gram RSO kan je 4 cakes maken dus 0.25gr pasta per cake. Als je wiet of hasj hebt die door een lab is getest kan je ook op deze manier berekenen hoeveel je nodig hebt.

Als je producten gebruikt die niet zijn getest dan word het wat meer gokwerk. Je zou een gemiddelde kunnen hanteren van 15% THC voor wiet maar dan kan je er gemakkelijk 5% of meer naast zitten. Je kan ook in grammen materiaal rekenen, bijvoorbeeld ongeveer 0,2gr wiet in 1 portie. In het voorbeeld met de cake zou je dan 10 porties X 0,2gr is 2gr wiet op 1 cake. Je portie is dan ongeveer gelijk aan wat er gemiddeld in een joint zit MAAR de opname door je lichaam is veel hoger bij eten dan bij roken dus in een cake zijn dat best stevige porties.

Met andere materialen zoals verse knipafval of wiet die al is gebruikt in een vaporizer is het helemaal gokwerk. Daarmee kan je beter andersom werken en gewoon eerst de boter maken. Als de boter eenmaal klaar is weeg je een heel klein stukje af en dat leg je daarna onder je tong. Na 15 tot 30 minuten zou je dan al iets moeten merken. Merk je na 1,5 uur nog niets weeg dan de volgende dag een groter stukje af en ga zo door tot je een dosis hebt bereikt met de juiste high. Nu weet je hoeveel boter je per portie moet gebruiken. Je weet echter helemaal niks over het THC percentage dus wees ook extra voorzichtig met je baksels, vooral als je die gaat uitdelen aan vrienden.

Kleur

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zegt de kleur van de boter helemaal niets over de sterkte. De groene kleur komt van het bladgroen (chlorofyl) en heeft dus helemaal geen psychoactieve eigenschappen. Wat dit wel doet is je cake een wat bittere smaak meegeven dus hoe minder bladgroen in je cake hoe lekker die zal smaken.

Oldschool wietboter maken

De oldschool methode is veruit de meest arbeidsintensieve methode om boter te maken. Als je werkt met natte wiet is dit je enige optie als je het niet eerst wil drogen. Bij deze methode maken we gebruik van water om de cannabidoiden los te koken van het plantmateriaal.

Begin met de wiet goed uit elkaar halen en te verspreiden over de bodem van de pan. Gebruik een grote pan die je best niet veel verder vult dan de helft zodat je goed kan roeren en er niet te veel uit spettert.

Vul de pan vervolgens met water, let op dat alle wiet goed onder water staat. Gebruik ook niet te veel water want dat is later in het proces niet handig.

Als het water heet begint te worden kan je de boter erbij doen, zodra dat smelt zal het als een laagje bovenop het water blijven drijven en gaan de cannabidoïden zich hechten aan de vetten. Vroeger dacht men dat je dierlijke vetten nodig had om de cannabidoïden aan te laten hechten maar dat is niet zo. Je kan dus ook een vegan versie maken met vegan boter of kokosolie op dezelfde manier.

Zodra het water kookt draai je het vuur laag en laat je het nog minimaal 2 uur zachtjes pruttelen. Vaak laat men het 4-8 uur of nog langer opstaan omdat je verse wiet niet in de oven kan decarboxileren. Let als je het lang laat opstaan wel goed op dat de boel niet droogkookt want als er te weinig water in de pan zit gaat de wiet frituren en dat willen we niet.

Als het lang genoeg heeft geduurd voor je dan kan je het vuur uitzetten en laat je de pan eerst nog een paar uur afkoelen zodat je jezelf niet verbrand. Als het mengsel niet meer heet is kan je een vergiet, zeef of kaasdoek gebruiken om het plantmateriaal uit het water/boter mengsel te zeven. Een kaasdoek of theedoek is erg handig gezien je de wiet daar in kan doen en de laatste restjes er nog even goed uit kan wringen.

Na het zeven kan je de pan/schaal met het mengsel verder laten afkoelen. Als je haast hebt kan je het in de koelkast of vriezer zetten. Eenmaal afgekoeld gaat de boter weer stollen en vormt een harde laag bovenop het water. Haal de laag boter van het water, goed droog deppen met keukenpapier of een schone theedoek en als het nodig is de laatste plantresten van de onderkant afschrapen met een mesje. Je kan de boter ook nogmaals smelten en het in vormpjes gieten zodat je die makkelijk kan bewaren in de vriezer.

Automatiseren

Als je regelmatig boter moet maken omdat je medicinaal patiënt bent of vaak feestjes geeft is het vast handig om het proces te automatiseren met de MagicalButter machine. Dat is slechts een kwestie van alle ingrediënten in de machine, deksel dicht en wachten op het belletje…

Geef een reactie