Gezien we regelmatig vragen krijgen over goede vaporizers onder de €100 zijn we eens rond gaan kijken naar enkele instap modellen die goed presteren. Een daarvan is de Wolkenkraft FX mini, een volledige convectie vape op zakformaat met bijna alle features die je kan verwachten van een goede vape.

Design

De FX mini is zoals de naam al doet vermoeden erg compact van formaat en past in elke broek- of jaszak. Hij heeft een metalen behuizing en is verkrijgbaar in blauw en hout motief. Het mondstuk is erg apart, de FX mini heeft een glazen mondstuk wat je in een plastic blok klemt. Onderaan in het blok sluit het mondstuk aan op een silecone ring met daarin een gaasje van RVS. De damp komt op deze manier alleen in aanraking met het glas, silecone en gaasje dus je hebt geen vieze bijsmaak van plastic of andere onderdelen zoals bij sommige andere goedkope vapes. Het plastic blok klik je vast op de behuizing en kan losgemaakt worden door het mondstuk naar buiten te drukken. Dit heb ik nog niet bij andere vapes gezien maar het werkt tegen al mijn verwachtingen in toch uitstekend. Verder is de FX mini uitgerust met een redelijk grote OLED display waarop je temperatuurinstellingen, sessie timer en het batterij niveau kan zien.

Uitbreidingen

De FX mini kan uitgebreid worden met een water bubbler waarmee je de damp kan koelen. Deze bubbler is ook vrij compact en past gewoon in het blok zoals het standaard glazen mondstuk. In tegenstelling tot veel andere bubblers kan je deze aan de bovenkant openmaken zodat je hem gemakkelijk kan vullen en leegmaken. Helaas werkt het in theorie beter dan in de praktijk en krijg je ontdanks het slimme design nog steeds water in je mond ook als je maar heel weinig water gebruikt. Ook word het water redelijk snel warm doordat het maar zo weinig is en dat maakt de damp ook wat nat wat geen prettige ervaring geeft. Zonder water werkt het naar mijn mening beter, zo word de damp ook voldoende gekoeld.

Bediening

De FX mini heeft slechts 3 knoppen, de aan/uit knop en twee knoppen om de temperatuur in te stellen. Je zet het apparaat aan door 5x op de aan/uit knop te drukken. Vervolgens stel je de gewenste temperatuur in en gaat het apparaat opwarmen. De temperatuur kan je op de graad nauwkeurig afstellen wat erg prettig is voor medicinale gebruikers en fijnproevers. Met een range van 160 graden tot 221 graden Celcius is het apparaat geschikt voor ieder type gebruiker, van COPD patient tot big cloud chasers.

Onderhoud

De FX mini heeft niet extreem veel werk nodig als je hem goed onderhoud. Het is verstandig om na elke sessie de kamer en het gaasje even snel schoon te maken met het bijgeleverde borsteltje. Verder moet je afhankelijk van je gebruik je mondstuk 1-2 keer per week schoonmaken. Dat doe je met wat alcohol en een wattenstaafje. In de meeste gevallen hoef je het wattenstaafje met alcohol slechts een paar keer door het mondstuk te bewegen om het glas weer schoon te krijgen. De silecone ring met het gaasje kan je een paar minuten laten weken in de alcohol, even afspoelen met heet water en dat indien nodig nog een keer herhalen.

Concentraten

Naast droge kruiden kan je de FX mini ook gebruiken om hasj en concentraten te verdampen. Hiervoor word een quartz potje meegeleverd waar je het concentraat in kan doen. Gezien het een convectie vape is werkt dit niet helemaal geweldig. Met hasj direct in het potje heb ik geen succes gehad, dat gaf weinig damp en was heel moeilijk schoon te krijgen. Wat hasj tussen ontgomde hennepvezel of vape-katoen direct in de kamer dat werkt wel super en geeft ook een hele fijne smaakervaring! Met dabs werkt het quartz potje wat beter maar het geeft ook vrij weinig damp dus het is niet te vergelijken met een goede dab van een e-nail. De smaak is echter wel erg goed, zeker voor een vape in deze prijsklasse.

Voordelen

Het grootste voordeel van de FX mini is toch zeker de smaak, die is veel beter dan bij sommige bekende vapes zoals de Pax en Crafty. Ook wat extractie betreft is de FX mini echt een krachtpatser. Hoe minder je er in doet hoe beter de extractie dus meer effect van minder cannabis. Het is dus aan te raden om hem heel losjes halfvol te vullen voor het beste resultaat. Ook het formaat en design van deze instap vape zijn erg prettig in gebruik en het onderhoud valt ook erg mee. Ook zijn de onderdelen los te koop en goed betaalbaar. Zeker een aanrader dus voor zowel personen die hun eerste vape zoeken als personen die een upgrade zoeken voor een beperkt budget.

Nadelen

Het grootste nadeel vind ik het OLED scherm. Binnen is het erg duidelijk maar buiten is het heel moeilijk te lezen, zelfs op bewolkte dagen. Nog een nadeel is dat je de duur van de sessie niet kan instellen, na 4 minuten gaat hij automatisch uit. Er is nog wel een optie om de sessie eenmalig met 90 seconden te verlengen door de aan/uit knop 2 seconden ingedrukt te houden. Ook is de batterij niet verwisselbaar wat de FX mini dus wel wat minder geschikt maakt voor personen die heel veel vapen maar voor de gemiddelde gebruiker heeft hij wel voldoende power voor een hele dag.

Wolkenkraft FX mini

€99
9.2

Kwaliteit

9.5/10

Smaak

9.5/10

Damp productie

9.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Batterij

8.5/10

Voordelen

  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Compact design
  • Goede extractie
  • Goede smaak

Nadelen

  • Geen verwisselbare batterij
  • OLED niet goed leesbaar buiten
  • Geen sessie instellingen

Geef een reactie