Omdat Cannabis concentraten erg moeilijk te krijgen zijn in Nederland en ook erg duur als je ze wel kan vinden is het vaak de enige oplossing om zelf aan de slag te gaan. Er zijn verschillende manieren om Cannabis concentraten te maken, we gaan die allemaal nog uitgebreid behandelen. In dit artikel zullen we even in het kort de meest populaire methodes beschrijven en gaan we het iets uitgebreider hebben over solventless concentraten. Dat zijn concentraten die helemaal zonder oplosmiddelen gemaakt worden. Dit is dus ook de enige “legale” manier om concentraten te maken en brengt ook de minste risico’s met zich mee.

BHO

Butane Honey Oil of BHO is een concentraat wat word gemaakt door Butaangas door cannabis heen te spuiten. De werkzame stoffen lossen op in het gas en als het gas verdampt is houd je de geextraheerde stoffen over. Maar er blijft dan nog wel wat residu van het butaangas achter in het concentraat, dat word er uit gehaald met een techniek die purging word genoemd. Dat kan op meerdere manieren; in een vacuum oven of drukvat, door het goedje op te lossen in alcohol en nogmaals te verdampen of met warmte. Er komt dus nogal wat bij kijken en gezien je werkt met lichtontvlambaar gas is het dus niet erg geschikt om thuis te doen.

AHO

Alcohol Honey Oil word zoals de naam al zegt geeextraheert met alcohol. Er is de quick wash methode waarbij de alcohol over een topje word gegoten en de reguliere methode waarbij de verkruimelde cannabis een tijdje word geweekt in de alcohol. De quick wash methode geeft een schoner concentraat en bij de reguliere methode worden ook bladgroen en andere stoffen geextraheert. Afhankelijk waar het concentraat voor gebruikt gaat worden kunnen die stoffen behouden blijven of er uit gefilterd worden met behulp van actieve koolstof. AHO is niet zo licht ontvlambaar als BHO maar er zitten nog steeds redelijk wat risico’s aan. Probeer ook dit niet zelf zonder jezelf eerst uitvoerig in te lezen.

Rosin

De Rosin techniek is redelijk nieuw. Bij deze methode word gebruik gemaakt van warmte en druk om de hars uit cannabis toppen of hasj te persen. Om het echt goed te doen heb je wel een serieuze pers nodig maar met een stevige stijltang kom je ook al een heel eind.

Het principe is simpel; je legt een topje wiet tussen een stuk perkamentpapier (geen gewoon bakpapier!) en dan leg je die tussen je pers. Door de druk en warmte komt de hars uit de top en blijft achter op het perkament. Nadat je het even hebt laten afkoelen kan je de Rosin bij elkaar verzamelen met een dab tool of mesje. Dit is erg simpel en er kan ook weinig mis gaan dus dit is een ideale techniek voor thuisgebruik. Ook werk je zonder oplosmiddel dus je hebt in korte tijd een schoon concentraat wat direct klaar is om te dabben.

Het nadeel van Rosin persen uit wiet toppen is dat je erg veel druk nodig hebt om er een klein beetje uit te persen. Nog een optie is Rosin persen uit hasj. Hiervoor heb je dan nog wel Rosin filters nodig waar je de hasj in kan doen. Verder werkt het hetzelfde. Hasj in de filter, filter tussen het perkament en persen maar… Omdat hasj al een extract is heeft het natuurlijk ook een veel hogere opbrengst als toppen. Uit een top wiet haal je gemiddeld zo’n 5% tot hooguit 15% Rosin als je met de hand perst. Uit goedkope hasj haal je vaak al snel 20% opbrengst en uit een goede drysift of bubble hasj zit je al snel boven de 50%.

Rosin is dus veruit de meest geschikte manier om thuis concentraten te maken. In onze rubriek “Creatief met Cannabis” plaatsen we regelmatig uitgebreide artikelen over het maken van concentraten en het verwerken van concentraten in bijvoorbeeld edibles of zalf.

Geef een reactie