Tinctuur is een van de oudste medicinale toepassingsvormen voor Cannabis en andere kruiden. In dit artikel leer je hoe je gemakkelijk zelf thuis een tinctuur kan maken met THC, CBD of hennep wortel.

Wat is tinctuur en wat kan je ermee?

Tinctuur is een simpel plantextract wat word verkregen door plantmateriaal te laten weken in alcohol of plantaardige glycerine. De werkzame stoffen lossen dan op in de alcohol of hechten zich aan de glycerine. Later word het plantmateriaal er uit gefilterd en hou je een dunne vloeistof over met daarin de cannabidoïden uit het plantmateriaal. Deze vloeistof kan je direct op je tong druppelen zoals wietolie maar het is ook uitermate geschikt voor het maken van cannabis infused etenswaren en dranken. Heb je Cannabis tinctuur, wietboter én Cannabis olie in je keuken staan dan kan je werkelijk alles wat je kan bedenken infuseren met cannabis.

Hoe maak je tinctuur?

Tinctuur maken is echt super makkelijk. Simpel gezegd is het gewoon je kruiden vermalen en in een pot doen met alcohol of glycerine. Dat laat je een tijdje trekken en dan zeef je de kruiden er weer uit en heb je een tinctuur. Als je online gaat zoeken hoe je tinctuur moet maken dan vind je talloze verschillende instructies. De een zegt 5 minuten laten trekken, de ander heeft het over enkele maanden. Hoe zit het nou eigenlijk???

Hoe je de tinctuur maakt is afhankelijk van waar je het voor wil gebruiken en welke stoffen je er in wil hebben. Ga je alleen voor de cannabidoïden dan hoef je niet zo lang te weken als wanneer je ook veel chlorofyl (bladgroen) in je tinctuur wil. Wil je alcoholvrije drankjes maken dan is glycerine je enige optie, maakt het niet uit dat er een beetje alcohol in zit dan neem je alcohol. De manier waarop je het maakt is grotendeels hetzelfde.

Glycerine

Glycerine word meestal gebruikt in cosmetische producten, vandaar dat het bij veel glycerine die je in de winkels tegenkomt nogal onduidelijk is of het ook geschikt is voor consumptie. Gelukkig word het ook gebruikt door brouwers om de viscositeit van bier te verhogen. Als je je glycerine koopt bij een winkel die is gespecialiseerd in brouw producten dan zit je zeker safe. Heb je geen brouw winkel in de buurt dan kan je gemakkelijk online bestellen bij bijvoorbeeld Braumarkt of Unibrew.

Alcohol

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je ook alcohol wil gebruiken die geschikt is voor menselijke consumptie. Ook dat word verkocht in de brouw winkels maar ook bij sommige slijters. Meestal is dat hier in Nederland van het merk Navimer met 96% alcohol. Als je geen pure alcohol kan vinden kan je Navimer bestellen bij Drank.nl. Als je regelmatig tinctuur en/of olie maakt is het wellicht slim om over de grens te kijken. In Duitsland of Polen kan je vaak goedkope jerrycans van 3/5/10 liter bestellen om de kosten te drukken. Het is natuurlijk ook mogelijk om sterke drank te gebruiken zoals wiskey, rum of wodka als dat aan je wensen voldoet.

Koude methode glycerine/alcohol

Koude bereiding tinctuur is de makkelijkste om te maken. Als je de THC wil activeren moet je eerst decarboxileren. Wil je zo veel mogelijk van de de zure THC-A behouden dan kan je die stap overslaan.

 1. Verkruimel de wiet lekker fijn en doe het in een glazen pot met deksel.
 2. Giet nu rustig de glycerine of alcohol over de wiet tot alles goed onder staat.
 3. Doe de pot goed dicht en schud alles goed door elkaar.

Laat de pot nu 4-6 weken staan en schud regelmatig voor het beste resultaat. Er zijn ook genoeg mensen die 1 week lang genoeg vinden en weer anderen die het maar een nachtje doen en ook tevreden zijn met het resultaat. Als je de tinctuur klaar vind dan kan je met een zeef en/of kaasdoek het plantmateriaal van de tinctuur scheiden en kan je het in flesjes doen.

Ben je niet tevreden met het resultaat dan kan je de tinctuur nog sterker maken door een verse lading cannabis in de pot te doen en daar je eerder gemaakte tinctuur weer terug bij te gooien. Je kan dit proces gerust een paar keer herhalen tot je gewenste sterkte is bereikt.

Warme methode

Als je haast hebt of geen THC-A wil behouden dan is er ook nog een snellere methode. Bij deze methode heb je een Mason jar nodig of andere weckpot die bestand is tegen hitte.

 1. Decarboxileer de cannabis
 2. Verkruimel de cannabis en doe het in de Mason jar
 3. Giet de glycerine bij de cannabis in de pot tot alles goed onder staat
 4. Pot goed dicht draaien en in een pan heet water of een slowcooker zetten

Laat 2-4 uur staan, af en toe kan je de pot voorzichtig met een ovenhandschoen oppakken en de inhoud in beweging brengen. Laat het dan rustig afkoelen voordat je het gaat zeven en bottelen. Net als bij de koude methode kan je ook dit proces herhalen om je tinctuur sterker te maken.

Tinctuur maken met alcohol

Als je een THC tinctuur wil maken op alcohol basis dan is dit waarschijnlijk de manier die je wil.

 1. Decarboxileer de cannabis
 2. Verkruimel de cannabis en doe het in een glazen pot met deksel
 3. Zet de pot met cannabis en de fles alcohol een nachtje in de vriezer
 4. Giet ruim alcohol over de wiet tot alles goed onder staat
 5. 5 minuten goed schudden

Hierna kan je het plantmateriaal uit de tinctuur filteren. Als de tinctuur groen is geworden en je niet zit te wachten op bitter bladgroen in je eindproduct dan kan je dat er uit filteren. Als je geen probleem hebt met een beetje chlorofyl dan kan je deze stap overslaan.

 • Neem wat grof verkruimelde actieve koolstof (bijvoorbeeld Norit).
 • Doe de koolstof in de pot bij de tinctuur en laat een nachtje staan
 • Filter door een ongebleekte koffiefilter

Als het goed is heb je nu een mooie honing gele THC tinctuur. Als deze nog niet sterk genoeg is naar je mening dan kan je dat gemakkelijk verder concentreren door een deel van de alcohol te verdampen. Als je een baby flessenwarmer in huis hebt kan je die gebruiken. Een oud potje van de babyvoeding of iets soortgelijks is handig hiervoor. Je kan ook een pan met heet water op een elektrische kookplaat of warmhoudplaat zetten en de pot met tinctuur daarin zetten. Geen open vuur gebruiken en zorg voor goede ventilatie. Bij voorkeur doe je dit buiten, naast een open raam of onder een afzuigkap! Hoe meer alcohol je verdampt hoe sterker je tinctuur word natuurlijk. Verdamp je per ongeluk teveel dan heb je Cannabis pasta gemaakt. Dat kan je ook weer gemakkelijk terug verdunnen met alcohol om er weer tinctuur van te maken.

Hasj en concentraten

Het is natuurlijk ook mogelijk om hasj of Rosin te gebruiken om tinctuur te maken. Hasj kan je oplossen in alcohol. Dit werkt hetzelfde als met wiet alleen heb je minder nodig van hasj. Ook gebruik je dan minder alcohol omdat hasj minder volume heeft dus het is ook goedkoper om te maken. Rosin kan je in alcohol en in glycerine oplossen. Om een sterke tinctuur te maken neem je 10x het gewicht van de Rosin aan alcohol/glycerine. Dat is wat minimaal nodig is om alle actieve stoffen te kunnen dragen.

Geef een reactie